00318 5208 2423
Header Background

Elektrische Fietsen

De elektrische fiets is bijna niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. U kunt kiezen uit een groot assortiment elektrische fietsen en moet nadenken over vele verschillende keuzes: welk accutype, de actieradius, hoeveel versnellingen, etc. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien! Daarom hebben we deze gids online gezet. Voor meer informatie bekijk ook de handleiding van Gazelle.

Waar moet u op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

De accu:

De accu geeft energie aan de motor en kan onder de bagagedrager, voordrager, rondom de trapas of op het frame worden geplaatst. Hoe lager de accu op de fiets is geplaatst, hoe meer stabiliteit dit biedt. De accu moet regelmatig opgeladen worden bij een stopcontact. U kunt hierbij kiezen voor een uitneembare accu of een vaste accu. Een vaste accu wordt beter beschermd, maar is lastiger op te laden. Een uitneembare accu is eenvoudig op te laden en te vervangen.

Het accutype is ook belangrijk. De NiMH-accu is momenteel de standaard accu. Deze accu heeft een hoge energiedichtheid, maar is ook zwaarder en heeft een kortere levensduur. De Li-On en LiPo accu's komen met een hoger prijskaartje, maar is ook kleiner en heeft een langere levensduur. De nieuwste generatie accu heet LifePo4 en is momenteel de beste op de markt.


Koppel en vermogen van de motor:

Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). Bij een hoger aantal Nm krijgt u meer ondersteuning van de motor. Wilt u graag lange afstanden of bergop fietsen, dan is een hogere Nm belangrijk. Houdt er wel rekening mee dat een krachtige motor veel energie vraagt van de accu.

Een krachtige motor is idealiter geplaatst rondom de trapas of in het achterwiel, omdat het in deze posities meer stabiliteit biedt.


De actieradius:

Het vermogen van de accu bepaalt hoeveel kilometers u ondersteuning krijgt van uw elektrische fiets, dit heet ook wel de actieradius. Het ligt er dus aan of u de fiets alleen voor woon-werk verkeer wilt gebruiken, of ook voor langere ritten. Over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit duurder.

De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) en Wattuur (Wh). Wij raden aan vooral te kijken naar het Wattuur. Hoe hoger het aantal Wattuur, hoe langer u kunt fietsen met ondersteuning. Naast Wattuur kunt u kijken naar de actieradius: het aantal kilometers dat u kunt fietsen met ondersteuning zonder de accu op te laden, gebaseerd op ideale omstandigheden.


De versnellingen:

Het type versnelling heeft invloed op de plaatsing van de motor en onderhoudsbehoefte van de fiets. Een derailleurversnelling geeft u een groot aantal versnellingen en ziet u vaak terug op de sportieve elektrische fiets. Een nadeel aan dit versnellingssysteem is dat het onderhoudsgevoelig is.

De naafversnelling is bijna onderhoudsvrij, maar heeft grotere stappen in de versnellingen. De traploze versnelling heeft een oneinding aantal versnellingen, is bijna onderhoudsvrij maar vraagt ook meer energie van de motor, waardoor de actieradius van uw fiets kleiner wordt.


Wilt u graag persoonlijk advies op maat? Kom dan langs bij onze winkel!